krista@veldarchitect.com

Woven Lea Farm House

The Woven Lea farmhouse was designed as part of the Agritecture Thesis by Krista. The house is situated in the centre of the farm with views over the farmland. The farmhouse features a central indoor/outdoor patio for all season use. The patio is not only a great living space but acts as a natural ventilation tunnel. As wind blows through the house it sucks air from the spaces on either side through keeping air moving on the hot summer days. The living spaces (kitchen, dining and living) are on one side of the patio and the private spaces (bedrooms and bathrooms) on the other. The house is strawbale construction taken right from the field. The thick walls give the house a great R-value and reduce heating costs. The large expanses of glass provide panoramic views of the farm and the mullion spacing is such that they can be insulated with straw bales in the winter to further reduce heating costs. The concave roofline collects the water and directs it to the cistern under the house for reuse.

Share Button

< Previous Page

Share Button